Hjem Dagbog Kontakt Kalender Foto Nysted Diverse

Opskrifter

Op
Opskrifter
Spisesteder
Vine

 

Her har du de mest efterspurgte af Ingers bedste opskrifter. De vil løbende blive suppleret. Har du specielle ønsker, så giv os et ring eller send en mail til Inger.

Hvis du vil printe en opskrift ud, så er det en god idé at markere teksten og så "print område" i printmenuen.

 

 

Spaghettitærte

Fiskepate

Squashfrikadeller

Tun- og kartoffel krebinetter

Grillede grønsager

Marinerede kartofler

Gunillas Laxgryta

Gunillas Räkröra

Kartoffel-Spinatfad

Bedstemor-suppen

Marengskage

Squash- og ostetærte

Sirupslagkage

Rosemarinbrød

Linsesuppe

Tun med grønt

Minestrone

Majsgryde

Pastagratin

Løgpostej

Humus

Englemad

Reje-Majs frikadeller

Clari's porretærte

Braiseret Kålrabi

Grove grønsager

Christianshøj sennep

Ingers klejner

La Santa Kartoffel

 

SPAGHETTITÆRTE

Ingredienser

Omfang

Spaghetti, farvet

Tunfisk i vand

Paprikasalat

Hvidløg, marinerede

Kapers

Løg i skiver

Ost 10 % 

Timianblade, friske

200 gram

1 dåse

1 glas

15-20 stk.

2-3 spsk.

2 stk.

100 gram

1 spsk.

 

Sådan gør du:

 Kog spaghettien i rigeligt letsaltet vand. Hæld den til afdrypning i et dørslag.

       Når den er dryppet af kommes den i en tærteform, ca. 26 cm i diameter.

       Hæld vandet fra tunfisken - gem det i en kop!

       Hæld væden fra paprikasalaten og bred salaten ud over spaghettien.

       Læg tunfisken på.

       Pil løgene, skær dem i skiver og læg dem på toppen.

       Fordel hvidløg og kapers på tærten.

       Skær osten i tynde skiver og læg den på.

       Bland tunfiskevandet med timian - og evt. et friskpresset hvidløgsfed - og hæld det over.

       Bag tærten midt i ovnen ved 2100 i ca. 20 minutter.

       Server retten varm eller kold med flute til.

 

Tips 1: Udskift evt. kapers med oliven. 

Tips 2: Tun i olie kan naturligvis også bruges i retten.

Tips 3: En grøn fettuccine klæder den røde paprikasalat.

é

FISKEPATE

Ingredienser

Omfang

Fiskefars, færdiglavet  

Salt

Peber, hvid

Cayennepeber

Skummetmælk             

Kartoffelmel                                  

Kryddergrønt:              

bullet

Af hakket dild, persille, kørvel og estragon

Hvider, stiftpiskede      

1 kg

 

 

 

1½ dl

1-2 spsk.

1 dl

 

 

3 stk.

   
Sådan gør du:

Bland alle ingredienserne til en fars, og kom den i en slip let, ovnfast form.

Kog pateen i vandbad i ovnen ved 200 0C i ca. 1 time.

Læg evt. folie over i den sidste halve time.

Lad pateen afkøle inden den vendes ud af formen, og pyntes.

Pynt:

Rejer, citronbåde, agurkeskiver, dildkviste og tomatskiver.

 

Tips:

Pateen kan evt. flækkes - og lægges sammen (som en lagkage) med Miracel Whip og asparges fra dåse.

Kan serveres lun eller kold med en dressing lavet af Fromage Blanc.

é

 

SQUASHFRIKADELLER

   

Ingredienser

Omfang

Squash/courgetter       

Salt          

Havregryn                  

Mel    

Rasp   

Revet løg       

Salt

Peber

Persille, hakket (evt. Basilikum)

Æggehvider 

600 gram

1 tsk.

½ dl

1 spsk.

½ dl

2 spsk.

 

 

1 spsk.

2 stk.

   
Sådan gør du:

Flæk squash/courgetter og skrab kernerne ud, hvis de er store.

Riv squashen fint, og læg den i en sigte. Drys salt over og lad den trække i 10 minutter.

Læg derefter den revne squash på et klæde, fold det sammen og knug resten af væden fra.

Bland squash med de øvrige ingredienser og sæt farsen koldt i en ½ time.

Rør den igennem, er den for stiv tilsættes lidt æggehvide. Er den for løs, tilsættes mere rasp.

Form farsen til frikadeller og steg dem på en slip-let pande ved svag varme til de er gyldne.

 

Tips:

Farsen kan evt. tilsættes en håndfuld hakkede nøddekerner.

é

 

TUN- OG KARTOFFEL KREBINETTER

 

Ingredienser

Omfang

Kartofler   

Skummetmælk  

Tunfisk i vand 

Persille, hakket 

Salt

Peber

400 gram

en smule

1 dåse (185 gram)

3 spsk.

 

 

Sådan gør du:

Skræl kartoflerne og skær dem i mindre stykker. Kog dem i usaltet vand til de er meget møre.

Mos kartoflerne – evt. med en håndmixer - tilsæt skummetmælk til mosen er glat.

Tilsæt derefter tun, persille, salt og peber. Smag til.

Mosen formes til 8 krebinetter (vendes evt. i mel).

Steg krebinetterne på en pande (evt. en slip let), indtil de er gyldne og gennemvarme.

 

Tips:

"Farsen" kan eventuelt tilsættes 100 gram mandelflager.

é

 

TUNFISK MED GRØNSAGER

 

 

Ingredienser

Omfang

Tunfisk 

Mel  

Salt 

Peber

Grønt:

Løg                              

Hvidløg                        

Rød peberfrugt             

Bladselleri                    

Flåede tomater            

Olivenolie                    

Salt                              

Peber

Persille        

3 skiver à ca. 120 gram

1 spsk.

1 tsk.

 

 

1 stk.

1 fed

1 stk.

2 stængler

1 dåse

2 spsk.

1 tsk.

 

1 bundt

 

 

Sådan gør du:

Bland mel, salt og peber og vend tunfisken heri.

Læg stykkerne i et mikroovnsikkert fad.

Pil løg og hvidløg og hak dem fint.

Flæk og rens peberfrugten og skær den i tynde strimler på tværs.

Skær bladsellerien i tynde skiver.

Hak dåsetomaterne groft.

Kom alle grønsagerne i en lille mikroovnsikker skål sammen med olie, salt og peber.

Dæk løst med låg eller mikroovnfilm og damp 4 minutter ved fuld effekt.

Rør grønsagsblandingen igennem og fordel den over tunfisken.

Dæk fadet med mikroovnfilm.

Dæmp effekten til ca. 600 watt og giv fisken 8-10 minutter.

Prøv at skære i fisken, den skal lige have skiftet til lyserød farve. Tiden afhænger lidt at stykkernes tykkelse.

Lad retten hvile i 5 minutter.

Skyl og hak persillen og drys den over.

 

Tips:

Ris, flutes eller små kartofler passer godt til retten.

é

Minestrone  (til 6 personer)

 

 

Ingredienser

Omfang

Løg

Hvidløg

Gulerødder

Bladselleri / knoldselleri

Store katofler

Grønsags- eller hønsebouillon

Hakkede tomater

Krydderbuket af persillekviste, 1 kvist rosmarin og 1 laurbærblad

Salt

Peber

 

Courgette

Kogte, hvide bønner fra dåse

Småpasta

Hakket persille og revet parmesanost til pynt.

2 stk.

3 fed.

3 stk.

2 stk. / 1 stykke

2 store.

1½ liter

1 dåse

1 stk.

 

 

 

 

1 lille

200 gram

100 gram

 

 

Sådan gør du:

Gør alle grønsagerne i stand, hak løg og hvidløg og skær gulerødder, bladselleri og kartofler i skiver eller tern.

Kom det hele i en suppegryde, hæld bouillon og hakkede tomater på og læg krydderbuketten i.

Rør godt rundt, læg låg på gryden og lad suppen kogte sagte i et kvarters tid, til grønsagerne er næsten møre, og smag så til med salt og peber.

Skær courgetten ud i tændstikker og kom dem i gryden sammen med de hvide bønner og pastaen og lad suppen koge i endnu 10 min, til bønnerne er gennemvarme og pastaen mør.

 

Tips:

Server suppen i gryden og sæt hakket persille og revet parmesanost på bordet i små skåle, så alle selv kan forsyne sig.

Minestronen er så fyldig, at yderligere tilbehør ikke er nødvendigt, men et stykke sprødt hvidløgsbrød smager nu alligevel dejligt til.

 

Stort set alle grønsager kan bruges i Minestrone. Courgetten kan f.eks. erstattes med grønne bønner.

é

MAJSGRYDE

 

 

Ingredienser

Omfang

Løg, hakket 

Bladselleri, finthakket  

Peberfrugt, grøn og hakket 

Olie eller bouillon 

Kartoffel i tern

Bouillon 

Majs,  frosne 

Salt 

Peber   

Tabascosauce

Worcestershiresauce

Oregano   

Tomater, flåede og hakkede 

Hvide, brune eller røde bønner,

skyllede og afdryppede                   

Persille, hakket 

2½ dl

1 stor stilk

1 stk.

lidt

2 bagekartofler

½ liter

300 gram

1½ tsk.

½ tsk.

1/4 tsk.

2 tsk.

½ tsk.

1 dåse

 

1 dåse

2 spsk.

 

 

Sådan gør du:

Varm lidt bouillon eller olie op i en gryde og damp løg, selleri og peberfrugt heri.

Bland kartoflerne i og rør et par minutter.

Tilsæt derefter ½ liter bouillon samt majskorn og alle krydderier.

Lad det hele snurre ved svag varme - under låg - i 20 minutter, til kartoflerne er næsten møre.

Tag låget af gryden og tilsæt tomater, bønner og persille.

Varm retten godt igennem og smag til.

 

Tips:

Server et godt lyst brød til retten.

Retten er "suppeagtig" og kan serveres i dybe tallerkner.

é

MARINEREDE KARTOFLER

 

 

Ingredienser

Kartofler 

Kidney beans, kogte                       

Basilikum, frisk 

 

Marinade:

Balsamicoeddike, hvid

Olivenolie

Sennep, groft 

Akacie honning 

Salt + peber

Omfang

1 kg

150 gram

1 håndfuld

 

 

1 spsk.

4 spsk.

2 spsk.

1 tsk.

 

 

Sådan gør du:

Kog, pil og afkøl kartoflerne.

Skær dem i mindre stykker.

Ryst marinaden godt sammen.

Bland alle ingredienserne i en skål.

Lad kartoflerne trække koldt i et par timer inden serveringen.

 

Tips:

Tips 1: Bønner og Basilikum kan udskiftes med Ruccola salat.

Tips 2: Bønner og basilikum kan udskiftes med et bundt skivede forårsløg og hakket bredbladet persille.

é

 

Gunillas Laxgryta

 

 

Ingredienser - Svensk

1 stor purjolök

1 ståndekselleri

3 rejäla morötter

3 msk margarin

3-5 dl torrt, vitt vin

1 liter fiskbuljong  (tärning)

3 msk tomatpuré

1 lagerblad

15 vitpepparkorn

1 tsk timjan

1 tsk fänkål

1½ kg fryst lax

¾ msk salt

½ kg räkor  (m skal)

Klippt persilja

Ingredienser - Dansk

1 stor porrer

1 hel blegselleri

3 reele gulerødder

3 spsk. margarine

3-5 dl tør hvidvin

1 liter fiskeboullion

3 spsk. tomatpure

1 laurbærblad

15 hvide peberkorn

1 tsk. timian

1 tsk. fennikel

1½ kg frossen laks

¾ spsk. salt

½ kg rejer

Hakket persille

 

 

Sådan gør du:

Låt laxen tina (tø op) nätt över dagen i kylen (køleskabet). Tina (tø op) också räkorna.

Förbered genom att skära purjolök, selleri och morötter i tändsticksstrimlor.

Gör i ordning tillbehören och lägg upp dem.

Skala (pil) räkorna och ställ dem svalt.

Filéea (filetér) laxen, vilket går lätt när den är halvtinad och skär den i centimetertjocka bitar av en femkronas storlek.

Fräs (rist) grönsakerna helt lätt i margarinet i en rymlig gryta.

Tillsätt vin, buljong, tomatpuré och kryddorna (gärna inknutna i en bit gasväv).

Ge det hela ett uppkok och drag sedan grytan av värmen tills det är dags.

Inför (inden) serveringen ges grönsakerna ännu ett uppkok.

Spola (skyl) av och torka laxbitarna innan de läggs i grytan och trycks ner lite i buljongen.

Salta, lägg på lock och sjud (kog) ett par minuter – inte mer.

Smaka av (smag til).

Strö över räkor och klippt persilja och lägg på locket tills grytan kommer på bordet.

 

Goda tillbehör:

Rostade brödtärningar: 

Smöra skivorna från en färdigskivad formfranska (formfranskbrød eller sandwichbrød).

Trava dem i högar (læg dem i stabler) och skär dem i tärningar.

Strö ut dem på folieklädd plåt (plade) och rosta dem gyllene i 5-8 minuter i 250° varm ugn.

Vitlökscreme fraiche: 

Blanda en burk (bæger) creme fraiche med en pressad vitlöksklyfta och ½ tsk salt.

Riven ost:

Vilken god ost som helst duger. Men allra godast är en blandning av riven emmenthaler och parmesan.

é

Gunillas Räkröra

Ingredienser

Omfang

Stor gul lök (løg) 1 stk.
Gröna paprikor (Peberfrugt) 2 stk.
Röd paprika (rød peber) 1 stk.
Champinjoner 250 gram
Tomatpuré 2 msk (spsk.)
Lite grädde (fløde)  
Cremefraiche 1 burk (bæger)
Svartpeppar (sort peber)  
Curry  
Skalade (pillede) rejer 250 gram
Persilja (persille)  

 

 

Sådan gør du:

Hacka lök och paprika i mindre bitar. Bryns lätt mjuka.

Bryn (brun) svampen för sig

Blanda lök, paprika, svamp. Sätt till cremefraiche, grädde och puré och låt puttra (simre) ihop.

Smaka av med salt, peppar och curry.

Sätt till räkorna någon minut innan servering

Strö över persilja.

 

Tips:

Serveras med ris och sallad.

é

Kartoffel-Spinatfad

 

 

Ingredienser

Skrubbede jordskokker

Eller små nye kartofler

Gulerod i tern

Olivenolie

1 tsk gurkemeje eller 1/2 tsk safrantråde

Maldon Sea salt

Grønne bønner

Spæde spinatblade - babyspinat

Olivenolie

Creme fraiche 18%

Reven peberrod

Omfang

500 g

500 g

1 stor

2 spsk

 

1 tsk

250 g

ca. 200 g

1 spsk

1 dl

1 lille bøtte

 

 

Sådan gør du:

Vend kartofler og gulerodsterninger med olivenolie og krydderier.

Bred dem ud i et ovnfast fad der er så stort at de kan ligge i et lag.

Bag rodfrugterne ved 200 - 225 grader, til de er lige netop møre, 20-25 min.

I mellemtiden koges bønnerne i letsaltet vand 4-5 min., afdryppes og holdes varme.

Rist spinaten ganske let, rør cremefraichen i, vend let og smag til med salt og peber.

Anret spinaten på et stort fad med de bagte rodfrugter og bønner oven på, samt godt med reven peberrod på toppen.

 

 é

BEDSTEMOR-SUPPEN

 

 

Ingredienser

Kartofler

Gulerødder

Porrer

Selleri

Løg

Salt

Sorte peberkorn

Timian hel

Laurbærblade

Omfang

5-6 store

4-5 store

3 store

½ stor

8 mindre

 

10 stk

frisk eller tørret

4 stk

 

 

Sådan gør du:

Store halve kartofler.

Hele små rengjorte løg.

Store gulerødder, skåret over i 2 eller 3 stykker.

Porrerne deles i 4 stykker.

Selleristørrelser skal være på størrelse med en halv pænt stor kartoffel.

Det hele svitses kort i smør i en stor gryde. Der røres indtil grønsagerne har taget farve.

Tilsæt derefter en top-theskefuld salt, og peberkorn, samt timian og laurbærblade.

Dæk med vand og kog i ca 1 time til alt er mørt.

 

Tips:

Tips 1: Læg en skarp kniv ved siden af suppeskeen – løg er svære at sluge hele!

Tips 2: Server øl og (måske) en enkelt snaps til.

Tips 3: En rest kan evt. blendes dagen efter og tilsættes karry.

é

PASTAGRATIN med tun og grønsager

 

 

Ingredienser

Bladselleri i skiver

Champignon, rensede og i skiver

Småpasta

Tun i vand, plukket i mindre stykker

Mælk, let eller skummet

Maizena

Santa Maria krydderurtemix

Sellerisalt

Peber

Parmesan

Cheasy ost, finthakket

Rasp

Persille

Omfang

125 gram

200 gram

300 gram

2 dåser à 185 gram

 4½ dl

2 spsk

1 tsk

 

 

1 spsk

30 gram (mindst)

30 gram

3 spsk

 

 

Sådan gør du:

Varm ovnen op til 175 grader.

Kog pastaen efter anvisningen på pakken.

Damp bladselleri og champignoner ved middel varme i en slip let gryde, til det meste af væden er fordampet.

Tag gryden væk fra varmen og rør pasta og tunfisk i.

Bland mælk med krydderurtemix i en anden gryde, og bring det i kog, mens du rører.

Jævn med maizena udrørt i koldt vand.

Lad saucen koge i ca. 1. minut, og smag til med sellerisalt og peber.

Hæld saucen i pastagryden og bland godt.

Kom det hele i et ovnfast fad og drys med en blanding af parmesan, cheasy ost, rasp og persille.

Sæt fadet utildækket i ovnen og bag retten i ½ time, til overfladen er let brunet og sprød.

 

Tips:

Tips 1: Skift evt. dåsetunen ud med frisk tun.

Tips 2: Server årstidens friske dampede grønsager til.

é

HUMUS

 

 

Ingredienser

Kikærter (udblødte i 12 timer)

Vand

Hvidløgsfed

Olie

Citronsaft

Yoghurt naturel

Spidskommen

Hakket persille til pynt

Paprika til pynt

Omfang

225 gram

 

2 stk

3 spsk

af 1-2 citroner

4 spsk

1 spsk

 

 

Sådan gør du:

Kom kikærterne i en gryde og dæk med vand.

Tilsæt hvidløgene og lad det koge op.

Skru ned for varmen og lad ærterne simre under lå i 30 minutter, tilsæt vand hvis det bliver for tørt.

Hæld olie, saft af 1 citron, spidskommen og yoghurt i blenderen og tilsæt halvdelen af kikærterne, væden og hvidløgene.

Purer til massen er jævn.

Tilsæt efterhånden alle kikærter og mere vand, hvis det er nødvendigt, indtil alt er pureret.

Smag til med salt og peber og eventuelt lidt mere citronsaft.

Hæld humus’en op i en skål, pynt med hakket persille og paprika og server den med fuldkornsbrød.

 

Tips:

Tips 1: Brug evt. kikærter på dåse, og spar derved iblødsætning og kogning. Væden erstattes da med bouillon.

Tips 2: Smagen af citron, hvidløg og kommen kan naturligvis varieres efter behag.

é

Marengskage

 

 

Ingredienser

Æggehvider

Sukker

Eddike eller citronsaft

Vanillesukker

TUC kiks, knuste

Nødder, hakkede

Omfang

3 stk

175 gram

1 tsk

1 tsk

7 stk

100 gram

 

 

Sådan gør du:

Pisk æggehviderne halvstive.

Tilsæt citronsaft og vanillesukker.

Tilsæt sukkeret lidt efter lidt og pisk hele tiden, til massen er blank og fast.

Knus kiksene i hånden, så der ikke er alt for store stykker tilbage.

Kom kiksesmuldret i marengsmassen sammen med de hakkede nødder og fold det hele sammen.

Kom dejen i en smurt, meldrysset tærteform eller springform og bag den ved 175 grader i 45 minutter.

Server kagen, som den er, med lidt flødeskum til, eller brug den som kagebund.

Den kan evt. sprøjtes med flødeskum (når den er kold) og derefter dekoreres med hele jordbær, ananaskirsebær, blå druer og stykker af kiwi og ananas..

 

Tips:

Tips 1: Opskriften er til 6-8 personer.

é

SQUASH – OG OSTETÆRTE

 

 

Ingredienser

Olivenolie

Løg, hakket

Hvidløg, finthakket

Frisk chili, renset og finthakket

Squash, skåret i skiver på ca. ½ cm

Rød peberfrugt, renset og hakket

Basilikum, hakket

Salt

Peber

Æg

Kvark, Fromage Blanc eller Creme Fraiche

Letmælk

Finthakket ost

Parmesan, revet

Omfang

1 tsk

100 gram

2 fed

1 stk

650-750 gram

1 stk

1 spsk frisk, eller 1 tsk tørret.

1 tsk

½ tsk

3 stk

1 ½ dl

1 dl

50 gram

2 tsk

 

 

Sådan gør du:

Varm ovnen op til 175 grader.

Varm olien i en slip-let sauterepande og svits løg, hvidløg og chili ved middel varme, til løgne er klare.

Tilsæt 2 spsk vand, hvis det er for tørt.,

Kom squash og rød peberfrugt i og svits videre, til squashen er mør, men fast.

Rør basilikum i og smag til med krydderier.

Stil panden til side.

Pisk æg, kvark, mælk og den finthakkede ost sammen.

Gnid en 28 cm tærteform med en anelse olie og fordel grønsagerne i den.

Dæk med æggeblandingen og drys med parmesan.

Sæt fadet i ovnen i ca. ½ time.

Prøv at sikke en kniv ned i midten af æggemassen: Hvis den kommer ren op, er retten færdig.

 

Tips:

Tips 1: Tærten gøres fedtfattig ved at udskifte de 3 æg med 1 æg og 2 æggehvider. Og desuden anvende en 10% ost.

Tips 2: Velegnet til brunch med tomater i skiver, og på toastbrød.

 é

Sirupslagkage á lá Helga

 

 

Ingredienser - Bunde

Æg

Sukker

Sirup

Hvedemel

Natron

Hjortetaksalt

Mælk

Omfang - Bunde

2 stk

150 gram

250 gram

300 gram

1 tsk

½ tsk

½ kop

 

 

Sådan gør du med bundene:

Æggene røres med sukker.

Tilsæt derefter sirup, mel, natron, hjortetaksalt og mælk.

Heraf bliver der 3 bunde.

De bages ved 225 grader i 5-7 minutter. 

 

Ingredienser - Smørcreme

Smør

Flormelis

Æggeblommer

Kagecreme (se nedenfor)

Omfang - Smørcreme

200 gram

50 gram

2 stk

1 portion

 

Sådan gør du med smørcremen:

Blødgør smørret og rør det med flormelis og æggeblommer.

Kagecremen røres derefter i lidt af gangen.

   

Ingredienser - Kagecreme

Æg

Sukker

Maizenamel (eller hvedemel)

Mælk

Vanille stang (eller vanillesukker)

Omfang - Kagecreme

1 stk

2 spsk

1 ½ tsk. (2 spsk.)

2 ½ dl

¼ stang (1 tsk.)

 
Sådan gør du med kagecremen:

Æg og sukker piskes godt i en gryde.

Melet piskes i.

Mælken tilsættes og cremen bringes i kog under omrøring.

Cremen smages til med vanille eller andet smagsstof, f.eks. citronsaft eller appelsinsaft.

 
Sådan gør du, når du har bunde, smørcreme og kagecreme klar:

Bundene lægges sammen med en smørcreme, der desuden smøres på kagens top og sider.

Drys derefter lagkagen med kokosmel, der er ristet på en tør pande.

é

ROSEMARIN MADBRØD -Krans

 

 

Ingredienser

Gær

Vand

Olivenolie

Rosemarinblade

Oregano, hakket

Citronskal, revet

Honning

Salt

Æg

Sigtemel

Hvedemel

Omfang

50 gram

5 dl

1 dl

1 håndfuld

1 spsk

1 tsk

1 spsk

1 spsk

1 stk

300 gram

600 gram

 

 

Sådan gør du:

Læg rosemarinbladene i blød i olien i 2 døgn – eller kog bladende i olien i ca. 10 minutter og afkøl.

Tag lidt af de tilberedte bladene fra, og æld alle de øvrige ingredienserne sammen til en lind dej.

Lad dejen hæve til dobbelt størrelse.

Æld derefter dejen igennem og del den i 3 dele, der alle rulles ud til lange pølser.

Disse flettes sammen og lægges på en (smurt eller papirklædt) bageplade som en lukket krans.

Pensel kransen med æggehvide og drys med den tiloversblevne rosemarin,(alternativt tørret rosemarin).

Lad kransen efterhæve og bag den derefter ved 200 grader i 30 minutter.

 

PS:

Opskriften er med friske krydderurter.

Hvis der bruges tørrede skal mængden reduceres og kransen kan blot drysses med rosemarin direkte fra glasset.

é

LØGPOSTEJ á lá Klint

 

 

Ingredienser

Løg

Olivenolie

Æbler

Mælk

Rasp (groft)

Grahamsmel

Allehånde

Salt

Æg

Omfang

400 gram

1/3 dl

2 stk

1 3/4 dl

1 dl

1 dl

1 tsk

 

5 stk

 

 

Sådan gør du:

Løgene hakkes og svitses i olien.

Æblerne rives og tilsættes sammen med:

mælk, rasp, grahamsmel, knust allehånde og salt.

Massen koges godt igennem og gryden fjernes fra varmen.

Æggene piskes i et af gangen.

Postejen kommes i et smurt ovnfast fad, og bages i en 175 grader varm ovn, i ca. 1 time.

 

Tips:

Server en god salat og evt. flute til postejen

é

GRILLEDE GRØNSAGER

 

 

Ingredienser - Marinade

Citronsaft

Olivenolie

Hvidløgsfed, pressede

Italiensk kryddermix

Sellerisalt

Peber

Omfang - Marinade

1 ½ dl

2 spsk

4 stk

2 tsk

1 tsk

Grønsager  

Kogte kartofler (gerne røde)

Middelstore squash

Røde eller grønne peberfrugter

Rødløg i smalle både

Champignoner

Stor aubergine

6 stk

2 stk

2 stk

2 stk

200 gram (renset vægt)

1 stk

Sådan gør du:

Squash skæres i 1 cm tykke skiver på langs.

Peberfrugter renses og skæres i 1 cm tykke strimler på langs.

Champignoner renses og bevares i øvrigt hele.

Aubergine skrælles og skæres i 1 cm tykke skiver.

Bland marinaden og hæld den over grønsagerne i en stor skål.

Lad dem trække i mindst 1 time, gerne længere.

Grill dem over trækulsgløder i ca. 10 minutter på hver side.

 

Tips:

Tips 1: Server grønsagerne over nykogte ris og hæld resten af marinaden over.

Tips 2: Grønsagerne kan marineres i en plasticpose og tages med ud til grillen.

Tips 3: Du kan også grille dem i en bradepande under ovnens grillelement.

é

GYLDEN INDISK LINSESUPPE

 

 

Ingredienser

Løg

Gulerod

Hvidkål i terninger

Smør

Olie

Karry

Gurkemeje

Tomater

Grøntbouillon, kraftig

Laurbærblade

Røde linser, rå og skyllede

Salt

Cayennepeber

Omfang

1 stort, pillet og hakket groft

1 stor, skrællet og skåret i terninger

1 skive

1 spsk

1 spsk

1 spsk

½ tsk

5 stk. udkernede og i små tern

1 ¼ liter

1-2 stk

2 dl

 

1 knsp

Sådan gør du:

Svits alle grønsager i en gryde i smør og olie, mens der røres.

Drys karry og gurkemeje over og svits videre i 5-6 minutter.

Tilsæt tomaterne, svits dem med og spæd med grøntbouillon lidt efter lidt.

Læg laurbærbladene i suppen sammen med linserne og lad den snurre for jævn varme godt og vel en halv time.

Smag suppen til med salt og cayennepeber.

  

Tilbehør:

Suppen serveres med rosiner og kokosmel i skåle for sig selv og drysses over suppen efter behag.

 

Tips:

Tips 1: Brug evt. flåede tomater på dåse.

Tips 2: Suppen kan tilberedes i god tid, og blot varmes op når den skal bruges.

 é

ENGLEMAD - Chokoladekage

 

 

Ingredienser

Hvedemel

Kakao

Rørsukker

Æggehvider

Æg, hele

Vanille

Mandelessens

Omfang

125 gram

½ dl

275 gram (75 + 200)

6 store

3 stk

½ stang

½ tsk

Sådan gør du:

Varm ovnen op til 175 grader.

Sigt mel, kakao og 75 gram sukker i en skål.

Pisk æggehviderne stive.

Pisk de hele æg tykke med resten af sukkeret, tilsæt vanille og mandelessens.

Bland og vend de stiftpiskede æggehvider med æggemassen.

Vend melblandingen med kakao i dejen.

Beklæd en springform – diameter ca. 25 cm – med bagepapir. (Det gøres lettest ved at tegne bunden op på et stykke bagepapir og derefter klippe en cirkel der passer ned i formen. Klip derefter en strimmel bagepapir der har samme bredde som formen er høj, og sæt den lodret rundt i kanten af springformen).

Hæld dejen i formen og bag kagen i 40 – 50 minutter, eller indtil en tandstikker slipper nemt.

Lad kagen afkøle på en rist.

Tilbehør:

Frosne hindbær der er blendet med sukker og citronsaft. Samt is eller flødeskum.

 

Tips:

Brug ikke en teflon eller slip-let form til denne kage. Den skal kunne klistre til siderne for at blive høj og flot.

é

REJE-MAJS FRIKADELLER

 

 

Ingredienser

Rejer

Majskerner, frosne

Løg, stort

Æg

Grahamsmel

Salt

Peber

Omfang

200 gram

300 gram

1 stk.

1-2 stk.

3 spsk. med top

Sådan gør du:

Tø rejer og maj op, og pres væden fra.

Hak løg, rejer og majs fint – eller kør det let i blenderen – bland massen med grahamsmel, æg og krydderier.

Farsen skal have konsistens som en almindelig frikadellefars.

Form farsen og steg den som frikadeller.

 

Tips:

Server med løse ris og sur-sød sauce.

é

CLARI´s PORRETÆRTE

 

 

Ingredienser

Pastaskruer

Porrer

Kalkunbryst, kogt

Æg

CremeFraiche

Grønsagsvand

Ost, revet

Salt

Peber

Paprika

Omfang

150 gram

3 stk.

100 gram

3 stk.

2 dl

1 ½ dl

1 ½ dl

 

Sådan gør du:

Pastaskruerne forkoges i 7-8 minutter.

Porrerne rengøres, skives og dampes møre i grønsagsvandet.

Hæld pastaen ud i en tærteform.

Bland cremefraiche med æg og krydderier.

Fordel porrer og kalkun på tærtebunden.

Hæld æggeblandingen over og drys med ost.

Bag ved 225 grader i ca. 30 minutter.

 

Tips:

Tips 1: Kalkun kan udelades eller udskiftes med let ristet kalkunbacon eller røget torskerogn.

Tips 2: Porrerne kan evt. krydres med lidt cayennepeber og muskat, men udelad da paprika.

Tips 3: Der kan naturligvis bruges mange andre former for grønsager (som f.eks. Rosenkål).

é

BRAISERET KÅLRABI med bacon og timian

 

 

Ingredienser

Kålrabi, skrællet

Bacon

Olivenolie

Hvidløg

Timian, frisk

Citronsaft

Honning

Salt

Peber

Omfang

500 gram

100 gram

 

2-3 fed

3 kviste

 

Sådan gør du:

Skær kålrabi i tern og bacon i strimler.

Steg kålrabi i lidt olivenolie sammen med bacon, hakket hvidløg og timian i ca. 20 min. ved middel varme.

De skal være møre med en anelse bid.

Smag kålrabi til med lidt citron, honning, salt og peber.

 

Tips:

Server grønsagerne som en selvstændig ret med et spejlæg eller som tilbehør til en bøf, steg, fisk eller fjerkræ.

é

GROVE GRØNSAGER

Ingredienser

Grove grønsager

(Se diverse ideer nedenfor)

Vand                                                         

Vineddike

Olivenolie

Salt

Peber

Evt. andre krydderier

Hvidløgsfed - upillede

Omfang

2 kg

 

1 dl

2 spsk

1 ½ spsk

 

 

 

4-5 stk.

Sådan gør du:

Gør grønsagerne i stand og skær dem groft ud, hold evt. hver sort for sig.

Læg grønsagerne i bradepanden og dryp med vand blandet med vineddike og olivenolie.

Drys salt og peber over, og læg de upillede hvidløgsfed ved.

Bag retten ved 200 grader i ca. 45 minutter til en time, eller til de er møre.

Spæd evt. med lidt vand undervejs så grønsagerne ikke bliver tørre.

 

Tips:

Ovnbagte grønsager er lækkert og let lavet tilbehør til kød og fisk eller spist som en selvstændig ret med brød til.

Gulerødder, selleri, persillerødder, pastinakker, majroer, søde kartofler, hokaido-græskar, løg – røde eller almindelige – samt rødbeder er alle sammen velegnede.

Vælg forskellige grønsager og lad altid løg være en af dem, det giver en særlig god smag.

De bagte hvidløg pilles og smager mildt for eksempel på smurt på brød drysset med lidt salt.

Tips 1: Grønsagerne kan desuden krydres med timiankviste, laurbærblade, rosmarinkviste eller korianderfrø efter smag.

Tips 2: Læg bagepapir i bunden af bradepanden af hensyn til rengøringen.

Tips 3: Lav en stor portion ovnbagte grønsager og brug resten i en grov salat eller omelet dagen efter.

 

é

CHRISTIANSHØJ SENNEP

Ingredienser

Sennep – gammeldags Taffelsennep

Sød fransk sennep

Fiskesennep

Sukker

Omfang

500 gram

500 gram

500 gram

400 gram

Sådan gør du:

Hæld alle ingredienserne op i en skål og kør grundigt med håndmikseren i et par minutter.

Tips:

Tips 1: Senneppen opbevares på glas (lufttætte) et køligt sted i mindre portioner.

Tips 2: Vi bruger rørsukker, men almindeligt hvidt sukker kan også anvendes.

Tips 3: Kan anvendes som dressing/tilbehør til rigtig mange ting.

é

INGERS KLEJNER

Ingredienser

Hvedemel

Rørsukker

Smør

Æg

Bagepulver

Fløde

Citronsaft

Palmin

Omfang

500 gram

250 gram

125 gram

3 stk.

1 strøgen tsk.

½ kop

Efter behag

2 pakker

Sådan gør du:

Smulder smørret i melet.

Tilsæt derefter alle øvrige ingredienser og ælt dejen grundigt sammen.

Rul ud og skær til og kog klejnerne.

God fornøjelse.

Tips:

Tips 1: Palminen skal være så varm, at det "syder" omkring en tændstik.

Tips 2: Klejnerne skal være helt kolde, før de puttes i kagedåsen.

Tips 3: ... men de smager pragtfuldt, når de er varme og sprøde.

é

LA SANTA KARTOFFEL (pdf-fil her)

Ingredienser

Kartofler, små/mellemstore nye med skræl

Maldon salt, grove flager

Citron

Bordsalt, fint

Viskestykke, rent

Omfang

1 kg

150 gram (og det er det rigtige mål)

½

1 ½ tsk.

1 stk. der er vasket uden skyllemiddel

Sådan gør du:

Kartoflerne skylles rene for jord.

Kom dem i en gryde og dæk dem lige nøjagtigt med vand.

Havsaltet drysses over og den halve citron skubbes ned mellem kartoflerne, med den afskårne side nedad.

Herefter foldes viskestykket sammen to gange og lægges ned oven på vandet, så det fungerer som et ekstra låg nede i gryden. - Det gør du for at holde saltet nede i vandet, så det ikke fordamper.

Kartoflerne koges under et grydelåg i 45 min. – Du skal ikke være bange for at kartoflerne koger ud, for saltet og citronen hærder dem.

Herefter hælder du vandet fra, ved at hælde dem over i et dørslag, og derefter hurtigt over i et fad, hvor kartoflerne skal ligge i et lag.

Mens der stadig er fugt på skrællen, drysser du fint salt over dem.

Ryst fadet så saltet fordeler sig på skrællen og lad kartoflerne køle af i ca. 10-15 min så de ”tørrer ind”.

Saltet vil lægge sig som en fin hvid hinde om kartoflerne.

Tips:

Denne specialitet skal ikke spises rygende varm. La Santa kartoflen er faktisk bedst, når den er lidt afkølet men stadig lun.

Dagen efter er resten af kartoflerne lige til at varme på grillen i en foliebakke med lidt olie.

Note:

”Frit efter Glæsel, der har opskriften fra chefkokken på Restaurant La Bodega på Club La Santa”.

é

Denne side sidst opdateret: 2018-10-28 12:23
webmaster@jeppsson.dk